Yvonne van den Herik

Yvonne van den Herik woont en werkt in Rotterdam. Ze volgde haar opleiding in tekenen, schilderen en grafisch ontwerpen aan de ABK Minerva in Groningen (MEd, cum laude), na een studie Psychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht.
Als docent tekenen en ontwerpen is ze lange tijd verbonden geweest aan de Fac. Industrieel Ontwerpen (TU) in Delft , maar bijv. ook aan de Fac. Civiele Techniek en de Willem de Kooning Academie (Rotterdam).
Inspiratie voor haar autonome werk vond (en vindt) zij tijdens haar reizen over de wereld, waaronder trekkings in ruige of hooggelegen berggebieden, zoals in Nepal,Tibet, IJsland en Peru. De visuele indrukken die zij tijdens haar tochten opdoet legt zij bij voorkeur vast in snelle krabbels ('wanderdrawings'), waarin kijken, dwalen, denken en tekenen één zijn.
In 2008 besloot ze zich geheel aan haar autonome werk te wijden en sindsdien exposeert ze regelmatig, zoals recentelijk in Pictura, Pulchri en het Gorcums Museum. Projecten als 'Re-View' en 'Art moves Art', waarin zij reageert op werk van andere kunstenaars, geven een goed inzicht in haar manier van werken. Als een vorm van instant composing, waaruit ze haar definitieve werk destilleert. Het werk van Yvonne van den Herik lijkt abstract, maar is het zeker niet. Haar kunstwerken ontstaan vaak uit schetsen die ze op haar reizen maakt van het landschap. De elementen uit die verschillende landschappen en schetsen vormen een nieuw landschap. Fragmentarisch en nooit direct te herleiden, maar altijd voortbordurend op het landschap. Yvonne bouwt haar werk, haar landschappen op uit tekens, ze schrijft met haar ogen. De grote hoeveelheid tekens in het werk vormen als vanzelf patronen, en rijgen zich aaneen tot structuren en ervaringen.
Ze zijn dan weer dans, dan weer de muziek zelf, kalligrafisch, grafisch, ritmisch. De snelheid waarmee de tekens op het papier zijn gezet lijkt hierbij een essentieel element, zonder dat het op enig moment willekeurig of vluchtig wordt. Daarvoor zijn ze veel te trefzeker. In haar composities is de reeks tekens net zo belangrijk als de ruimte die ze vrijlaat: vorm en restvorm.Veel kunstwerken ontstaan zoals gezegd uit haar reizen, maar de kunstwerken zelf zijn ook als een reis: je kunt in haar imaginaire landschappen ronddwalen, met schijnbaar een grote vrijheid om daarheen te zwerven waar je maar wilt, maar –zonder dat je het in de gaten hebt- word je sterk gestuurd door de kunstenaar”.
Tekst: Mieke Conijn, directeur Kunstenlab Deventer.