Marijke Verhoef

In de schilderijen, tekeningen en grafiek verwerkt Marijke Verhoef herinneringen aan wandelingen uit haar nabije omgeving en aan haar reizen. Ook al haalt zij inspiratie uit concrete plekken b.v. het uitzicht vanuit haar atelier, het plantsoen met oude plantanen en het water van de singel, zij wil niet dat haar werk plaats- en tijdgebonden is. Met uitzondering van enkele spaarzame détails die hun herkomst verraden zijn haar landschappen niet te lokaliseren. Zij brengt haar indrukken van het landschap terug tot hun essentie, in geabstraheerde voorstellingen en herinneringen aan plattegronden van gebouwen en steden, landkaarten of configuraties van de sterrenhemel. Ze zou een intuïtief topograaf genoemd kunnen worden. Ze registreert niet maar wandelt de routes na op doek of papier: een condensatie van schaal, vorm en gevoel. In die zin zijn haar werken een omzetting van tijd.

 

Marijke Verhoef studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoeven en aan de Vrije Academie in Den Haag. Zij heeft een aantal docentschappen bekleed waaronder begeleider Grafiek van de Vrije Academi, Gastprofessor aan de zomeruniversiteit ' Pentiment'in Hambug en gastprofessor aan de Swabischer Kunstsommer. Zij was van 2013 t/m 2014 bestuurslid van Pulchri Studio en  mede curator van de Grafiek Biennale in Den Haag. Tot 2011 was zij betrokken in kunstcommissie's van de gemeente Gorinchem, Vlist en Sassenheim. 

Een selectie van haar werk in opdracht : NS, Kappa Karton, Nederlandse Bond van Veilingmeesters en Grafiek winkel Inkt.

Haar werk is aangekocht door o.a. door de gemeente Leiden, Den Haag, PTT -Esthetische Dienst, Amro Bank, Erasmus Universiteit, Katholiet Universiteit Nijmegen en Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden. 

Selctie exposities: Het Rustpunt Gent, Grafiekbiënnale Brugge,Kloster Irsee- Duitsland, Grafiek Beurs Borken Duitsland, ARS Leiden, Werkmanjaar Groningen, Grafiekbiennale Den Haag, WTC Rotterdam, grafiek Triennale Novosibirsk Rusland.