Liesbeth Verhoeven

 Tekeningen

&a

Liesbeth Verhoeven (1970) woont en werkt in Breda. Haar beeldende opleiding heeft ze gevolgd aan Academie Arendonk (België) en kunstacademie AKV|St. Joost (Breda), na een studie Biologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Sinds haar afstuderen in 2006 exposeert ze regelmatig in Nederland, heeft ze een paar 'artist-in-residencies' gedaan en geeft ze performances. Samen met een collega-kunstenaar vormt zij tekencollectief TecKeL dat muurschilderingen maakt in de openbare ruimte.

Verhoeven tekent verhalen op papier en glas. Haar werk is speels maar heeft een serieuze, soms donkere ondertoon. Mensen en dieren spelen er een belangrijke rol in: hoe inwisselbaar of juist uniek zijn individuele mensen? Zijn we allemaal kuddedieren, prooidieren of eerder roofdieren?
Op papier combineert Verhoeven het tekenen vaak met stempeldruk. Het kunnen autonome tekeningen worden maar van het papier maakt ze ook kledingstukken, op maat gemaakt en draagbaar. Deze worden o.a. gebruikt in haar flaneerperformances.
De tekeningen met pastelpotlood zijn grotendeels geïnspireerd op tekeningen die ze samen met kinderen heeft gemaakt. Hierin onderzoekt ze de kracht van de spontane kinderhand en legt die in bewondering vast  met haar eigen geoefende hand
Tekenen op glas doet Verhoeven door te krassen in zwart-geïnkte glasplaten. Ze functioneren bijna als een verhalend dagboek. Waar getekend is, valt licht door de platenheen. Hier en daar gebruikt ze kleurfilters of glasverf om accent te geven aan het verhaal dat ze te vertellen heeft. Het heeft iets weg van glas-in-lood ramen.