Hanny Reneman

Hanny Reneman is een echte natuurvorser die uiterst nauwkeurig het leven en bewegen van slakken onderzoekt. Zij toont een aantal abstracte schilderijen waaronder twee monumentale werken die direct te maken hebben met haar bijzondere fascinatie voor slakken en slakkensporen. Een van deze werken heeft de Esso Nederland Prijs gewonnen en het juryrapport zegt daar over: “Deze kunstenaar verraste de jury met een groot, in maat en uitdrukking sterk volgehouden schilderij”. Op zaterdag 10 oktober a.s. is zij gastspreker op het congres van de  Nederlandse Malacologische Vereniging (vereniging van schaal- en weekdieren) op de Universiteit van Nijmegen.

Hanny Reneman (Gouda, 1947) woont en werkt in Delft. Na haar studie Kunstgeschiedenis in Leiden en haar opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag werkt ze als zelfstandig kunstenaar en geeft zij schilderles op haar atelier. Daarnaast heeft zij een aantal artistieke nevenfuncties bekleed, o.a. als deelnemer en later als voorzitter van de selectiecommissie van Kunstgebouw Zuid-Holland en als aankoper Kunstuitleen Den Haag. Haar werk is opgenomen in particuliere collecties en in de collecties van Stedelijk Museum het Prinsenhof te Delft en Stedelijk Museum het Catharina Gasthuis te Gouda. Verder is het te vinden in diverse kunstuitlenen waaronder die van Maastricht, Utrecht, Middelburg, Delft en Den Haag. In 1988 is het werk bekroond met de Esso Nederland Prijs van de Nieuwe Haagse Salon en in 1990 met de derde prijs van “125 jaar Bronovo”. Meerdere keren per jaar exposeert Hanny Reneman solo of in groepstentoonstellingen. Zij exposeerde o.a. in het HCAK( Haags Centrum voor Actuele Kunst) en Pulchri Studio te Den Haag, Fries Museum in Leeuwarden, Rijksmuseum Twente in Enschede, Galerie Lisbeth Lips in Amsterdam, Forma Aktua in Groningen en in talloze andere galeries.

Over haar werk zegt zij:
“Mijn schilderijen en tekeningen vormen de weerslag van opgedane indrukken en ervaringen. Ik balanceer tussen schijnbaar met elkaar botsende elementen als figuratief en abstract. Mijn inspiratie vind ik vooral in het landschap en de natuur. Ik ben een echte wandelaar, want als je langzaam gaat, zie je meer. Die gestage en rustige beweging heeft iets meditatiefs. Ik probeer op die manier de structuur en het ritme van het landschap te achterhalen. Ik noem dat de grammatica van het landschap. Het hoofdthema in leven en werk is het onderweg zijn en zoeken. Het doel op zich is eigenlijk niet zo belangrijk, meer het onderweg zijn. Schilderen is bij mij steeds een proces van iets overschilderen, dingen toevoegen en weer weghalen, een organisch veranderingsproces. De overgeschilderde stukken ervaar ik als een soort geheugen, soms nauwelijks nog zichtbaar maar wel weer bepalend voor wat er later overheen komt. Ik mix alles door elkaar en schilder!”
Meer info is te vinden op www.hannyreneman.nl