Eddy Stikkelorum

Eddy Stikkelorum ( Den Haag 1955) is een beeldendkunstenaar en vormgever, voor wie artistieke vrijheid heel belangrijk is. Al tijdens zijn opleiding tot interieurarchitect vond hij dat zijn creativiteit teveel werd ingeperkt. Na zijn afstuderen werd hij gevraagd deel te nemen aan de vervolgopleiding, gegeven door Joop Beljon, toenmalig directeur van de KABK. Die periode was voor Stikkelorum een belangrijke  fase naar meer creatieve vrijheid. Hij kreeg opdrachten van gemeenten en ministeries, maar ook deze opdrachten waren nog gebonden aan allerlei regels.In 1984 zette hij uiteindelijk de stap naar het autonome vrije werk.

Het vrije werk van Stikkelorum bestaat uit sculpturen en objecten van moderne materialen. Hij heeft een voorkeur voor gelamineerd hout maar werkt ook met polyester, perspex en epoxy. Stikkelorum onderscheidt zich op twee belangrijke punten van andere autonome kunstenaars. Enerzijds door zijn totale afstand van referentie aan de buitenwereld; conceptueel, politiek en commercieel. Hij wil niet dat zijn objecten enige associaties van zijn werkelijkheid oproepen. Zodra dat gebeurt, dan vernietigt hij het werk. Zijn streven is dat zijn werken gevoelens oproepen zonder associaties met iets anders: het is het object zelf dat telt.

Anderzijds is zijn enorme technische kennis van moderne materialen wat hem van anderen onderscheid. Dat heeft hem in het verleden ook andere functies opgeleverd; zo was hij 10 jaar lang docent beeldhouwen en moderne beeldhouwtechnieken en vervulde hij diverse adviesfuncties in het bedrijfsleven en bij de overheid.

De sculpturen van Eddy Stikkelorum zijn regelmatig te zien in binnen- en buitenland, in musea, op tentoonstellingen en op kunstbeurzen. 

 

Kunsthistoricus Ingrid van Santen schreef recentelijk over zijn werk: " In een aantal van zijn ruimtelijke objecten zie ik parallellen met de danskunst. Sierlijke bewegingen, beschrijving van ruimte, het tarten van de zwaartekracht of streven naar een perfecte balans. Vormen houden elkaar in evenwicht in een pas-de-deux of experimenteren er gracieus op los. Ook zijn er groepsformaties te ontdekken, waarbij vormen zich als het ware willen bevrijden van een grondpatroon. In toom gehouden door een dominante structuur wordt het verlangen om uit te breken,zich los te maken, in de kiem gesmoord. In tegenstelling tot de danskunst weet Eddy Stikkelorum bewegingen krachtig te consolideren. Gefixeerd in tijd en ruimte wachten zijn sculpturen op een volgende kijker om deze opnieuw te verleiden en te overtuigen.".