Darja Vos

schilderijen, assemblages

Darja Vos (1961) woont en werkt in Echteld. Begin jaren 80 ging zij naar de Koninklijke Academie voot Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna ze haar studie voltooide bii La Escuela Massana in Barcelona. In 1991 werd Darja genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Schilderijen van haar werden geéxposeerd in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Sindsdien exposeerde ze in binnen-en buitenland.

De torso's van Darja Vos laten zich lezen als een landschap. Zij zoekt de “landschappelijke lijnen”van het menselijk lichaam. Het gaat ook over de imperfectie van het lichaam,het ouder wordende lichaam, de vergankelijkheid. Vanuit grijze, zwarte en verzadigde tonen, ontwikkelde het proces zich door de jaren heen naar een veelkleurig, soms zelfs helder palet. Uiteindelijk gaat het over verf, de passie voor verf.

De zinnelijke waarneming van haar omgeving is voor Darja Vos altijd het vetrekpunt. Ze laat zich inspireren door het landschap waarin zij woont en waar ze zich doorgheen begeeft, of door haar oog dat valt op alledaagse dingen met een bijzonder uiterlijk. Ze maakt er tekeningen en kleine objecten van waaruit later weer abstracte schilderijen kunnen ontstaan. In deze schilderijen worden stemmingen vertaald in een bijzonder palet van okerkleuren en tinten als olijfgroen, grijzig blauw en rossig roze. Op het doek banen emoties zich een weg in de verf: kleurbanen hangen os liggen, vloeien in elkaar over of kronkelen ineen. Ze scheppen een pure schilderkunstige ruimte. Daarnaast zijn Darja Vos en Hans Vernooij samenwerkende kunstenaars uit de Betuwe. Zij zijn geboeid door processen van groei en vergankelijkheid en betrekken hun publiek in hun beleving. Dit resulteert in LandArt projecten in installaties met een poétische lading.