Arthur Stam

Arthur Stam (Delft, 1953)

Arthur Stam woont en werkt in Rotterdam Van 1971 tot 1976 studeerde hij aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij nam deel aan een groot aantal groepstentoonstellingen zoals Kunstrai-Amsterdam, H.A.L. Rotterdam, Pulchri Studio Den Haag, Museum het Prinsenhof in Delft. Ook heeft hij vele solotentoonstellingen op zijn naam staan, waaronder in galeries in Zwolle, Groningen, Haarlem, Utrecht, Den Haag, Rotterdam etc. Hij won diverse prijzen: Jacob Hartoghprijs (1977, Pulchri Studio), grafiekprijs open stal (1977, Oldeberkoop), Stipendium Rotterdamse Kunststichting (1978, Rotterdam) en de Van Ommeren de Voogtprijs (2002, Pulchri Studio). Over zijn werk verschenen diverse publicaties, waaronder het boekje en de DVD ’Onze Tuinen’.

De strakke ordening van volkstuintjes of het bijna choreografische traject van de mens in zijn omgeving: bij Arthur Stam wordt de ruimte verkend en ingericht. Opkomst en verval, de schoonheid van nederige tuinhuisjes en bouwsels, met liefde voor dieptewerking en illusionisme. Collega Aldrik Sluis beschreef het als volgt: “In de tuinhuisjes van Arthur Stam gebeuren kleine wonderen. De ruimte is geïsoleerd, naar binnen gekeerd, maar tegelijkertijd open naar de wereld, details verschijnen in een geconcentreerd licht en hebben soms een raadselachtige herkomst”. Soms ligt er aan de zorgvuldig bedachte composities een bepaald Chinees karakter ten grondslag waardoor het hermetisch karakter van de compositie versterkt wordt. Het lijkt alsof alles zo moet staan binnen het geheel, maar de losse onderdelen vertellen een volstrekt eigen associatief verhaal.
Wonderlijk is dat er daarbij abstracte elementen te zien zijn waar een realistische gevoelswaarde vanuit gaat, waardoor de grens tussen werkelijkheid en schilderkunst regelmatig wordt verbroken.