Ans de Groot

Ans de Groot (Medemblik, 1956)

Ans de Groot woont en werkt in Delft. Ze volgde haar opleidingen aan de Nieuwe Lerarenopleiding ZWN (Beeldende vorming en Nederlands) en daarna aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag.Zij doceerde tekenen en schilderen bij Amateur Palet in Rijswijk en De Spin in De Lier. In de jaren ’80 fietste zij met een vriendin door Zambia en Zimbabwe en reisde ook door Venezuela en Peru. In 1994 vertrok zij met vriend Hein Andrea, de kinderen en honden naar Frankrijk. In de buurt van Poitiers kochten zij een voormalig station om daar een camping te beginnen. Na terugkeer in Delft pakte zij het schilderen weer op en betrok zij een atelier in Bacinol 1 (voormalig Gist-Brocades in Delft). In 2006 won zij de vakprijs schilderen van de Delftse Salon en werd zij lid van de Haagse Kunstkring. Er volgden enkele exposities, zoals bij De Ploeg in Groningen, de thematentoonstelling ‘Naar Vermeer’ in Delft, galerie Noord in Groningen.

In 2008 werd zij lid van Pulchri Studio in Den Haag. In 2009 maakte zij samen met collega kunstenaars een reis naar Maleisië. Dit resulteerde in een aantal exposities zoals bij Kunstliefde in Utrecht, Zone in Leiden en Ruimte Remmelink in Delft. In 2011 maakte zij met haar dochter een rondreis door India, die veel inspiratie opleverde voor haar latere schilderijen.

Naast het schilderen geeft zij Nederlandse les als 2e taal. Tegenwoordig heeft Ans haar atelier aan huis. In oktober 2014 krijgt zij een solo tentoonstelling in Pulchri Studio in Den Haag. Het werk van Ans de Groot toont een bizarre combinatie van mens, dier en objecten. Dit leidt tot spannende, onvoorspelbare en soms humoristische taferelen.

Haar werk, schilderijen met olieverf op linnen, is figuratief maar niet realistisch, al benaderen sommige uitgewerkte details dit wel. Het is een fictieve wereld, maar ontleend aan de werkelijkheid. Met haar verbeeldingskracht komt zij tot een vaak anekdotische weergave van de werkelijkheid, die vorm krijgt tijdens het schilderen. De schilderijen zijn transparant geschilderd in vaak meerdere lagen over elkaar, waarbij kleur een belangrijke factor is.