Arthur Stam

Arthur Stam (Delft, 1953) woont en werkt in Rotterdam Van 1971 tot 1976 studeerde hij aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij nam deel aan een groot aantal groepstentoonstellingen zoals Kunstrai-Amsterdam, H.A.L. Rotterdam, Pulchri Studio Den Haag, Museum het Prinsenhof in Delft. Ook heeft hij vele solotentoonstellingen op zijn naam staan, waaronder in galeries in Zwolle, Groningen, Haarlem, Utrecht, Den Haag, Rotterdam etc. Hij won diverse prijzen: Jacob Hartoghprijs (1977, Pulchri Studio), grafiekprijs open stal (1977, Oldeberkoop), Stipendium Rotterdamse Kunststichting (1978, Rotterdam) en de Van Ommeren de Voogtprijs (2002, Pulchri Studio). Over zijn werk verschenen diverse publicaties, waaronder het boekje en de DVD ’Onze Tuinen’.

In een gelaagde en weelderige techniek maakt Arthur Stam werken met realistische, romantische en surrealistische elementen. De gemengde technieken en schilderijen zijn figuratiever dan voorheen en zijn soms een nieuwe variant op de ‘’genre’’- schilderkunst, waarbij de al of niet bezige mens in zijn dagelijkse omgeving wordt verbeeld , zowel in de binnenruimte als buiten. Een mens in zijn werkplaats ,decorbouwers achter het toneel, in de eenvoudige choreografie van de niet-danser.

Uit het interview met Jos Poels in Stams nieuwe boekje:
"Vrij Reizen"  is de noemer voor werk dat gemaakt is naar aanleiding van een reisje met een concreet vervoermiddel. Maar vaker gaat het zó: ik lees ergens: ‘’Scuola  Libera del Nudo’’ (Vrije School van het Naakt), die bestaat echt, in Florence. Dan zweeft mijn geest -,romantisch aangedreven- naar een ruimte in Florence en strijkt daar als een postduif neer. Dat is toch romantiek? Én goedkoop.

Het is niet beperkt gebleven tot de negentiende eeuw, Rüdiger Safranski schrijft over de romantische intenties: "het gaat erom mogelijkheden die nog in de werkelijkheid schuilgaan, met speelse en tegelijk verkennende fantasie zichtbaar te maken".